Alles over het Activiteitenbesluit milieubeheer

Wat is het Activiteitenbesluit Milieubeheer?

Het Activiteitenbesluit milieubeheer is sinds 1 januari 2013 de officiële naam voor het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. Dit besluit werd binnen overheidsorganisaties vaak afgekort tot Barim.

Het besluit is gebaseerd op de Wet milieubeheer die sinds 1 januari 2008 van kracht is. Het Activiteitenbesluit milieubeheer bevat algemene regels voor bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen en voorheen een milieuvergunning nodig hadden.

???? Lees ook: Milieuovertreding geconstateerd: en wat nu?

Wat is het Activiteitenbesluit Milieubeheer en voor wie geldt het?

Het Activiteitenbesluit milieubeheer is een Nederlandse wet die van toepassing is op bedrijven en instellingen die activiteiten uitvoeren die belastend zijn voor het milieu. De wet bevat regels om de milieubelasting van deze activiteiten te verminderen en te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste regels die worden beschreven in het besluit?

Het Activiteitenbesluit milieubeheer (AM) bevat regels over verschillende onderwerpen, zoals geluidsoverlast, bodemverontreiniging, luchtkwaliteit, energiebesparing en afval. Deze regels zijn van toepassing op bedrijven en instellingen die activiteiten uitvoeren die belastend zijn voor het milieu.

Welke milieubelastende activiteiten worden specifiek gereguleerd in het besluit?

Het AM reguleert verschillende milieubelastende activiteiten, zoals het lozen van afvalwater, het gebruik van gevaarlijke stoffen, het produceren van geluid en het opwekken van energie.

Voor sommige activiteiten gelden specifieke regels, zoals het gebruik van koelinstallaties of het opslaan van gevaarlijke stoffen.

Moet ik een melding doen of een vergunning aanvragen voor mijn activiteiten onder het Activiteitenbesluit milieubeheer?

Het is afhankelijk van de activiteit en de hoeveelheid ervan die wordt uitgevoerd of je een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen.

Bedrijven en instellingen die activiteiten uitvoeren die belastend zijn voor het milieu, moeten in ieder geval voldoen aan de algemene regels die in het Activiteitenbesluit milieubeheer staan.

Voor sommige activiteiten gelden specifieke regels, en in sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. Dit hangt onder andere af van de omvang van de activiteit en de locatie.

Wat zijn de handhavingsmogelijkheden van de overheid in het geval van een overtreding van de regels?

Als bedrijven of instellingen een milieuovertreding begaan, kan de overheid verschillende handhavingsmogelijkheden inzetten. Zo kan er een boete worden opgelegd, kunnen activiteiten worden stilgelegd of kan er een last onder dwangsom worden opgelegd. De overheid kan ook strafrechtelijke vervolging instellen bij ernstige overtredingen.

Hoe zorg ik dat ik voldoe aan de regels van het Activiteitenbesluit?

Om te zorgen dat je voldoet aan de regels is het belangrijk om de specifieke regels voor jouw activiteiten na te gaan en waar nodig maatregelen te treffen om aan de eisen te voldoen.

Welke verplichtingen heb ik als ondernemer onder het AM?

Als ondernemer heb je verschillende verplichtingen, zoals het voorkomen van bodemverontreiniging, het treffen van energiebesparende maatregelen en het opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen volgens specifieke regels.

Hoe controleer ik of ik aan de regels voor milieubeheer voldoe?

Om te controleren of je aan de regels voldoet onder het Activiteitenbesluit Milieubeheer, kun je onder andere metingen uitvoeren, rapportages bijhouden en advies inwinnen bij een adviseur.

Zijn er sancties als ik de milieuregels overtreed?

Ja, het overtreden van de regels kan leiden tot boetes die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Lees ook: milieuovertreding geconstateerd, en wat nu?

Wat gebeurt er met het activiteitenbesluit milieubeheer als de Omgevingswet in werking treedt

Het Activiteitenbesluit milieubeheer blijft van kracht en wordt opgenomen in de Omgevingswet.

De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de wetgeving voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu en water. Het doel van de Omgevingswet is om de regels en procedures voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en te versnellen, en zo de ontwikkeling van duurzame en innovatieve projecten te stimuleren.

Hoe krijg ik meer informatie over het Activiteitenbesluit milieubeheer en de regels die gelden voor mijn bedrijf of activiteiten?

Je krijgt meer informatie via de website van de Rijksoverheid, bij brancheorganisaties of bij een adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Hulp bij aanvragen omgevingsvergunning

Wil je zonder zorgen een milieuvergunning aanvragen? Neem dan contact op met milieuadviesbureau AdbLOM uit Zwolle.

Bel: 038-4579056
Mail: info@adblom.nl

Bekijk ook de overige diensten van milieuadviesbureau AdbLOM